середа, 18 березня 2020 р.

Група 4

Група 4

БЕЗПЕРЕРВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС

(ЕЛЕМЕНТИ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ)
ВОЛОДИМИР ВИННИЧЕНКО


Тема: Володимир Винниченко. Життя і творчість, громадська і політична діяльність
С. 198 – 200
//Українська література (профільний рівень): підручник для 10 класу закл. заг. серед. освіти/
О.І.Борзенко, О.В.Лобусова. – Харків: Вид-во «Ранок», 2018
Тестові завдання:

Тема: Поєднання в новелі В.Винниченка «Момент» реалістичного змалювання   
             дійсності та філософського підтексту
С. 201 - 202
//Українська література (профільний рівень): підручник для 10 класу закл. заг. серед. освіти/
О.І.Борзенко, О.В.Лобусова. – Харків: Вид-во «Ранок», 2018
https://www.youtube.com/watch?v=p7wzakjZBB0

В. Винниченко «Момент»
Рік: 1910
Жанр: новела
Підзаголовок: "Із тюремних буднів Шехерезади"
Тема: історія короткої любові між революціонером і панною в ризикованій для життя ситуації.
Ідея: оспівування почуття кохання; усвідомлення скороминущості щастя.
Головні герої: революціонер, панночка Муся, контрабандист Семен Пустун.
Сюжет: революціонер зустрічається з панночкою в клуні перед спланованим нелегальним переходом через кордон. Панночка так само тікає від переслідування поліції. Герой закохується в панночку — і чи­тач стає свідком народження й розвитку високого почуття. Молоді лю­ди переживають страшний, екстремальний момент: перебігаючи при­кордонну смугу під обстрілом, вони уникають смерті і як переможці святкують радість життя.
Про твір: історія кохання в новелі психологічно витончена, світла й прекрасна, але й печальна, адже герой новели залишається наодинці з мукою осиротілого щастя, яке спалахнуло було на мить (звідси й назва новели «Момент») - і зникло разом із чарівною панною.
У цій новелі В. Винниченко використав увесь арсенал імпресіоніс­тичних засобів. Колористика твору концентрує в собі сонячні барви, лі­сову зелень, небесну блакить; багатство зорових і слухових образів уви­разнює пейзаж, творить тло, на якому розгортаються події в новелі. Штрихова імпресіоністична техніка передачі вражень головного героя (а розповідь ведеться від першої особи) ніби виплітає малюнок душев­ного стану закоханого. Усе навколишнє читач «бачить» і сприймає че­рез внутрішній світ головного героя.
Момент щастя - миттєвий: закохані тут же розлучаються навіки, адже щастя, за Винниченком, - це «свободна воля», воля від тягаря й обов’язку, що є наслідком тривалих стосунків. Справжнє щастя - у миттєвому захваті.
У цій новелі чітко простежується доволі відверте протиставлення усталеної, традиційної моралі з її суворими, а то й пуританськими приписами природності й принадності душевних і тілесних поривань двох молодих людей. Емоційно звучить у новелі й піднесений, і мі­норний водночас апофеоз «великому, прекрасному процесу життя», частка якого і ліс, і бджоли, і пташки, і «сплетені коханням метели­ки», і юнак та дівчина, які ніби розчиняються в зеленому рухливому царстві природи.
Спалах почуттєвої любові в природі - момент, найвища точка бут­тя. Людина перетворює свято кохання на побутовий елемент щоден­ного життя. Звідси і рівень оцінки: «Щастя - момент. Далі вже бу­денщина, пошлість». Ідеальну модель поведінки всього живого в при­роді Муся окреслює так: «Єсть якісь метелики. Вони вмирають серед кохання». Пропозиція панни скористатися цією моделлю, перенісши її з рівня біологічного на рівень духовний {«наше кохання повинно вмер­ти зараз»), з розумінням сприймається героєм. Муся стає Дамою, а юнак благочестивим, шляхетним лицарем: «Я схопив краї її сукні, по­цілував і випустив».
                                                                              
Образ Панни  - це втілення ідеї вічної жіночності, краси й загадкової незбагненності

Опис зовнішності
 «Сама настояща, городська панна, в гар­неньких черевиках, що визирали з-під сукні, із солом’яним бриликом на колі­нах»

Очі

«А очі, як у зляканої лані, променисті, Чисті, великі». «Очі горіли напруженням і були великі, Прекрасні»
Сміх
 «Ах, якби ви знали, який сміх у неї був! А сміх є дзеркало душі»
Манери поведінки

«Галантно повела вона рукою круг себе», «Вона вийняла з-під свитки хусточку і по­чала витирати мій лоб із серйозним і за­клопотаним поглядом»

Зовнішність в екстре­мальних ситуаціях

«Панна, з повислими на ній соломинками, з великими очима, із суворо застиглою по­статтю, здавалась якоюсь фантастичною феєю». «Волосся висмикнулось з-під хустки й ди­кими, серпосхожими пасмами обіймали лице. Свитка незграбно висіла на плечах і тягнула їх донизу». «З висмикнутим волоссям, з великими палаючими очима, з міцно стиснутими устами, зігнута, вона здавалась якимсь дивним, прекрасним звіром, сильним на­пруженим, диким». «Очі горіли їй, лице дрижало великим, безумним щастям побіди, побіди життя».

Риси характеру


«Убити себе зумію». «А знаєте, мені чогось зовсім не страшно… Цікаво тільки дуже». «—… Ви надзвичайно гарні зараз. — Я не знаю, що треба сказати на це»
Вчинки
 «Стражники трусять уже товаришів… Якусь панночку шукають».
Погляди на життя

«…А ім’я - пошлість». «Як мене вб’ють,… напишіть так: «Мусю вбито на кордоні. Вмерла так, як вмира­ють ті, що люблять життя». Більше ні­чого», « Наше кохання повинно вмерти зараз, щоб, як хтось сказав, ніколи не вмирати». «А вона, ніби дивлячись собі в душу, обривисто-напружено говорила: — Щастя - момент. Далі вже буденщина, пошліть… Саме найбільше щастя буде мі­зерним в порівнянні з цим. Значить зовсім не буде». « Я буду носити вас в душі»

Муся впевнена, що щастя - це сукупність коротеньких моментів. Людина все життя щасливою не може бути. Але не слід втрачати оптимізму й любові до життя.



Тема: Образ панни (Мусі) – утілення ідеї вічної жіночності, краси.
              Імпресіонізм новели.
              Значення літературно-художньої спадщини В.Винниченка
С. 130
//Українська література (профільний рівень): підручник для 10 класу закл. заг. серед. освіти/
О.І.Борзенко, О.В.Лобусова. – Харків: Вид-во «Ранок», 2018
Література рідного краю
Підготувати реферат або презентацію про письменника-земляка
(Вінницька область)

Немає коментарів:

Дописати коментар